Dr. Morvay Frigyes

Mobil: +36-30/9699-280
morvay.frigyes.dr@t-online.hu

Esszék

04 - KRÓNIKA a magyar egészségügy életéből

MEGMENTHETŐ-E AZ EMBERISÉG?

Motto: „Az emberiség nem menthető meg..”

/Morvay: A SZEMLÉLET c. könyvből.

 

BEVEZETÉS:

         Krónika a múltbeli történések leírása, tehát AZ EMLÉKEZET.

Szélesre tárható az a gondolatsor, hogy mi mindent jelent ez a kifejezés, mint fogalom és mit kezdünk vele, azaz a múltbatekintés hoz-e jövőbetekintést?

Amit ma merítek a múltból, az szomorú emlékezet, világrengető kérdésfelvetéssel és keserű megállapítással.

Egy magyar orvoscsoport tudományos munkája és annak sorsa a szakmai hierarchia útvesztőjében legyen a mai múltbatekintésünk tárgya.

 „ÉLETÜNK ÉS A MAGNÉZIUM”
 Dr.Kuti Vilma utolsó könyvének alcíme, mely könyv a búcsú, mint összefoglalása egy életműnek, mely noha asztalfiókban hever, mégis tündököl.

Dr.Kuti Vilma /1930-2013/ már eltávozott, a nekrológ csak ennyi.

X

         A Magyar Általános Orvosok Tudományos Egyesületén belül a Magnézium Munkacsoport 1968-ban alakult. A magnéziumról szóló irodalom szinte áttekinthetetlen, hiszen a kutatás a XX.sz. elejéről indult. Korán felmerült a gyanúja annak, hogy a táplálékláncból ma nyerhető magnézium /továbbiakban:Mg/  kevesebb, mint az a korábbi korokban volt. így a teljes népesség körében bizonyos hátrányok mutatkoznak. A tápláléklánc csökkenő Mg tartalmának a század folyamán a megváltozó társadalmi alakulat mentében az ugyancsak együtt megváltozó mezőgazdasági- és ipar-technológia az okozója. Ez az alakulat a termelési versenyek teljesítménykényszere, melynek során a termesztések és tenyésztések elidegenedtek a korábbi természetes kapcsolataiktól. Konkrétan a túlzott műtrágyázás és túlhajszolt exportérdekelt feldolgozás a tápláléklánc változásainak okozói.

         A sokoldalú megfigyelések és eredmények a gyógyítás több oldalát érintik, melyek közül ezúttal egy mozaikot szeretnék kiemelni.

Az 1970-es évek elején Vajna István /Törökszentmiklós körzeti orvosa / közölte, hogy az Infecundin / az első fogamzásgátló tabletta – alkalmazása nem tartott sokáig / mondható, hogy durva mellékhatásait Mg készítmény jól csillapította. E megfigyelés indított arra, hogy Dr.Kuti Vilmának javasoljam, hogy amennyiben a terhességet „imitáló” fogamzásgátló mellékhatásait a Mg csillapítja, akkor a terhesség ismert nem kívánatos mellékjelenségeit, ezek esetenként kóros és veszélyes állapotait is csillapíthatja. A terhesek fokozott Mg-igényével már a 60-as évektől több szerző foglalkozott. A munkacsoport több tagja e kérdéskörre állt rá, melyben igen részletes és meggyőző munkáját közölte többek között Dr.Balázs Mihály is.

A terhesek táplálkozását kiegészítő Mg-pótlás Mg-citrát tablettával /napi 400 mg Mg++-ion bevitellel/ látványos eredményeket hozott. A munkák részletes irodalmi gyűjteményét nyújtja a MEDICUS UNIVERSALIS c.folyóirat „Magnézium”  melléklete, 1978. novemberében. A látványos eredmények egyike a koraszülések felére csökkenése.

A látványos eredmény tehát bizonyított, a hatásmechanizmus részletei a tudományos világra tartoznak. A látványos eredmény módszerének alkalmazása azonban megrekedt a szakmai hierarchia berkeiben.

 

Íme a fogadtatás:

·      híres szülész főorvosunk azt mondta, hogy a módszer csak akkor nyerhet alkalmazást, ha közleményeink az American Journal of Medicine-ben jelennek meg.

·      Az Országos Közegészségügyi Intézetből Bíró György és munkatársai kimutatták, hogy 5469 egyén szérumában nem volt Mg-hiány. Feltételezem, hogy nem terheseket vizsgált./

·       Dr.Kuti Vilma több minisztériumban tárgyalt támogatásért és nem kapott.

·       Folyó évben egy sikeres politikai folyóirat siránkozott a magyarországi koraszülés rossz statisztikáján, melyre kértem együttműködését a módszerünk alkalmazásához – válasz nem érkezett.

·      Pár hete értesültem egy országos napilapból, hogy a vakok 20%-a koraszülés okán vált vakká. Írtam a neves egyesület vezetőjének, hogy a koraszülés csökkentése érdekében működjünk együtt – válaszában kellemes nyugdíjas éveket kívánt.

·       A Mg-készítmények gyártását elsőnek felkapták külföldi gyárak és mi elég drágán vásároljuk azokat.

·      Javasoltam neves genetikus tekintélyünknek, hogy egyesítsük a Mg-ot az alkalmazásban levő terhesvitaminnal. Nem volt rá hajlandó.

 

Az agyonhallgatás tehát újra győzött: a koraszülés magyarországi statisztikája 40-50 éve 11% körüli, csökkentése senkit sem érdekel. A munka összefoglalója 1978-óta fiókban nyugszik.

 Dr.Kuti Vilma könyve: Egészségvédelem – másképpen címmel, bizonyára békés könyvespolcok legkisebb könyveként együtt egész pályájával Ővele simul a múltba.

Ha most több mást is végiggondolok, akkor újra megállapíthatom, hogy:

AZ EMBERISÉG NEM MENTHETŐ MEG.

 

2015.március 17.

E-mail: morvay.frigyes.dr@t-online.hu
« Vissza az előző oldalra!
Dr. Morvay Frigyes - Magyar