Dr. Morvay Frigyes

Mobil: +36-30/9699-280
morvay.frigyes.dr@t-online.hu

Beköszöntő

BEKÖSZÖNTŐ MEGÚJULÓ WEB-LAPOMRA

www.ujelmelyedes-2.hu

 

Dr. MORVAY FRIGYES

         Kedves Olvasóm! Útjára indult az ÚJ ELMÉLYEDÉS c. web-lap. Már a múlt század második felében, ahogy a tudományos eredmények is új korszakot nyitottak saját világukban, az elmélyült gondolkodásokban is dörömbölt az igény bizonyos filozófiai megújulás iránt.

Heidegger is előre jelezte, hogy szak-filozófiák fognak megjelenni. Hozzáteszem, hogy a tudományágak a fejlődésük során a táguló ismeretvilág új látásmódjait is „meghozzák”, új terminológiát teremtenek és sok kis kopernikuszi fordulat születik.

Megszűnnek a 300-400 oldalas filozófiák, helyüket rövid esszék váltják fel, hiszen csak a rövid lényeg elolvasására van időnk.

A „bizonyos filozófiai megújulás” kifejezése alatt értem, hogy számtalan olyan jelenségre csodálkozunk rá, ami ugyan előttünk zajlik, de az eddig írt könyvtárnyi leírás már csak a klasszikus múlt egy darabja. Más észrevételeink, más kérdéseink és más válaszaink lettek.

         2013-ban jelent meg A SZEMLÉLET c. könyvem 7 esszével, amit már valóban az új szemlélet szellemében kívántam vitára bocsátani.

Rögtön az elején írok „ Az orvosi filozófia alapvetéséről”, majd a többi esszében én is keresem az embert ebben az idegenszerű világban /sec. Hankiss /.

Az élet minden lényeges kérdéséhez hozzá kell szólnunk új szemléletünkkel, ez a XXI.sz. parancsa, de az is, hogy embervoltunk nemes és így méltó világát teremtsük is meg minden törekvéssel. Ez a közhelynek hangzó óhaj azért tér vissza időről időre, mert nem tesszük meg a gyakorlatban, ami nemes és méltó

lenne, mert nincs kellő rácsodálkozásunk arra sem amit tudunk, és arra sem, amit Misztériumnak kell /kellene/ elismernünk. Mindehhez bátorság ugyanúgy kell, mint politikai akarat.

         Új szemlélettel új elmélyedést, „bizonyos filozófiai megújulást” kívánok bemutatni és ehhez hívom kedves olvasómat.

 

Morvay.frigyes.dr@t-online.hu

2017.június 02.Dr. Morvay Frigyes - Magyar